Výnimočné zľavy na vybrané klimatizácie a tepelné čerpadlá od 20-26%! a k tomu montáž klimatizácií iba do 5-7 dní!

Poprosíme o konzultovanie aktualnych cien, nakoľko dochadza k ich aktualizicii. 

Showroom | Po-Pia 08:00-16:00 (termín si dohodnite telefonicky pre daný region, alebo na 0911 838 222)

Vykurovanie klimatizáciou – jednoduché a úsporné riešenie

Kúrenie klimatizáciou je u nás menej rozšírený spôsob vykurovania a len málokto ju vníma ako úsporný vykurovací systém. Domácnosti dávajú prednosť skôr plynovému alebo elektrickému vykurovaniu. Ak si však zhrnieme plusy a mínusy zistíme, že klimatizácia je ideálnym riešením do moderných domácností za primeranú cenu. Výhodou je celoročné využitie, kedy v lete chladí a v zime hreje. Stáva sa tak univerzálnym nástrojom, ktorý dokáže úsporným spôsobom priniesť rýchlu návratnosť investície.

Kúrenie klimatizáciou poskytuje množstvo výhod. Nájdu sa samozrejme aj menšie nevýhody ako pri všetkých technológiách. Pozrime sa spoločne na plusové a mínusové stránky vykurovania klimatizáciou a posvieťme si aj na to, či sa kúrenie klimatizáciou oplatí a koľko by sme mohli ušetriť. Je dobré spomenúť hlavne nízke náklady na prevádzku, čistejší vzduch, okamžité teplo po spustení systému. To je len začiatok. Poďme sa zamerať na detaily a priblížme si úsporný a ekologický spôsob vykurovania, ktorý je bežne používaný hlavne v zahraničí.

 

Ako funguje klimatizácia?

O klimatizácii je známe, že ňou vieme vzduch chladiť, ale možno málokto vie, že klimatizácia dokáže aj presný opak a to účinne vyhrievať vzduch. Zaujíma vás ako to funguje?

Klimatizácia funguje na princípe tepelného čerpadla, konkrétne typu vzduch-vzduch. Ak chceme klimatizáciou vykurovať, v klimatizačnej jednotke sa zmení spôsob dodávania tepla tzn. chladivo prechádza obrátene. Vonkajšia jednotka dostáva teplo z okolitého vzduchu, následne sa ochladzuje a kondenzuje sa v nej vlhkosť. Na druhej strane vnútorná jednotka vyhrieva a ohrieva vzduch v interiéri. Tento princíp tak radí vykurovanie klimatizáciou medzi jeden z najúčinnejších a tiež najekonomickejších spôsobov kúrenia vôbec. Vďaka opačnému chodu je možné klimatizáciu využívať počas celého roka. Je nevyhnutné podotknúť, že nie všetky typy klimatizačných zariadení disponujú funkciou kúrenia.

Ak si porovnáme klimatizáciu a elektrické vykurovanie, zistíme, že klimatizácia poskytuje 3x viac vykurovacieho výkonu pri rovnakej spotrebe energie oproti klasickému elektrickému kúreniu. Z toho nám vyplýva, že aj počiatočné vyššie vstupné náklady sa vrátia dostatočne rýchlo.

Aká klimatizácia je vhodná na domáce vykurovanie?

Základným predpokladom na vykurovanie klimatizáciou je, aby fungovala na princípe tepelného čerpadla. Potom, čo nastavíte obrátený chod klimatizácie (prepnete ju z režimu chladenia do režimu vykurovania), je toto tepelné čerpadlo využívané na ohrev vzduchu v interiéri.

Výhody vykurovania klimatizáciou:

Teplo hneď po spustení systému

Veľkou výhodou klimatizácie je, že ohrieva vzduch ihneď po spustení. Teplý prúd vzduchu vyhreje priestory oveľa rýchlejšie ako iné zdroje vykurovania, pri ktorých je potrebné čakať, kým sa celý vykurovací systém rozbehne a tak začne ohrievať vzduch v domácnosti. Klimatizácia produkuje teplo ihneď a dokonca si ju viete zapnúť aj na diaľku prostredníctvom WiFi.

Čistenie vzduchu a prevencia proti plesniam

Správnou údržbou a správnym používaním klimatizácia dokáže vyčistiť vzduch v miestnosti. Je vybavená filtrami, a tie zachytávajú baktérie a prachové častice zo vzduchu. Je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí trpia alergiami alebo majú zvýšenú citlivosť na prach. Vypúšťa suchší vzduch a nasáva ten vlhký, a tak je ideálny do priestorov so zvýšenou vlhkosťou vzduchu, ako sú murované domy, byty či chalupy.

Dôležité je myslieť na pravidelné čistenie filtrov, inak hrozí nebezpečné šírenie prachu a baktérií. Ako často? Pri dennej prevádzke v režime kúrenia sa odporúča čistenie vnútornej jednotky 1x za mesiac. Čistenie vonkajšej jednotky je nutné vykonať aspoň 2x ročne.

Kúrenie klimatizáciou sa oplatí

Kúrenie klimatizáciou sa vyznačuje menšími výdajmi za prevádzku ako kúrenie inými bežnými zdrojmi vykurovania. Záleží však od konkrétneho modelu klimatizácie, ale vykurovanie domácou klimatizáciou na princípe tepelného čerpadla sa všeobecne radí medzi najúčinnejšie a najúspornejšie spôsoby kúrenia vôbec. V porovnaní s plynovým kotlom hovoríme o nižších výdavkoch až o 50 %.

Úspora elektrickej energie

Ak sa rozhodnete kúriť klimatizáciou s vonkajšou jednotkou, požiadajte o zmenu sadzby na D56d, ušetríte viac ako 40 % nákladov za elektrickú energiu.

Sadzba D56d je nižšia, za 1 kWh v priemere ušetrite až o 44% za celý deň na všetky elektrické spotrebiče.

Časovač a diaľkové ovládanie

Určité typy a modely klimatizácie sú vybavené časovačom, takže kúrenie sa dokáže spustiť ešte pred tým, než vstúpite do priestoru alebo predtým ako budete vstávať do chladného rána. Je možné využiť aj diaľkové ovládanie, prípadne ovládanie cez WiFi, čím si zaistite komfort a jednoduché ovládanie.

Dobré vedieť....!!

Aby fungovala klimatizácia na kúrenie čo najúspornejšie, dajte pozor na jej energetickú náročnosť v režime ohrievania. Zvoľte si klimatizáciu, ktorá má minimálne energetickú triedu A, ideálne však triedu A++ alebo A+++.

Nevýhody vykurovania klimatizáciou:

Pomerne častá a náročná údržba v podobe pravidelného čistenia klimatizácie. Čistenie filtrov aspoň 1x mesačne na zachovanie kvality vzduchu a dodržanie efektivity a úspory kúrenia.
Hlučnosť klimatizácie počas svojej prevádzky. Závisí však od modelu. (Do pozornosti dávame nami ponúkané klimatizácie, ktoré patria k najtichším na trhu - 16dB )
Nerovnomerné rozvrstvenie a prúdenie vzduchu v miestnosti môže byť pre niekoho nekomfortné. (V ponuke máme aj klimatizácie konzolové, ktoré efektívne dokážu kúriť ponad podlahu. Viac informácií  v časti: https://www.dekert.sk/klimatizacie-do-domu-a-bytu/konzolova-klimatizacia/

Je klimatizácia vhodná ako hlavný zdroj vykurovania?

V zahraničí je kúrenie klimatizáciou úplne bežné a využíva sa ako hlavný zdroj tepla. V našich končinách sa však dostáva čoraz viac do popredia. Ak sa rozhodnete pre kúrenie klimatizáciou, dôležitým technickým parametrom je najnižšia vonkajšia prevádzková teplota. Väčšina klimatizácií dokáže spoľahlivo vykúriť interiér až do vonkajšej teploty -15 °C, no najefektívnejšiu prevádzku zaistí pri teplotách 0 až -5 °C. Výrobcovia napredujú a prichádzajú s klimatizáciami vhodnými aj pre nižšie vonkajšie teploty. V súčasnosti je možné si zakúpiť klimatizáciu s garantovaným vykurovacím výkonom až do -25 °C vonkajšej teploty.

Čo ak klesne teplota nižšie, než je odporúčané na prevádzku klimatizácie? Závisí od typu klimatizácie. Niektoré sú schopné fungovať ďalej aj pri nižšej teplote, len s menšou produkciou tepla a vyššou spotrebou. Iné po dosiahnutí maximálnej mínusovej vonkajšej teploty vypnú.

Na záver by sme mohli zhodnotiť, že klimatizácia je moderný, efektívny a úsporný zdroj vykurovania a je najlepšie využiteľná v chladných jarných a jesenných dňoch a počas miernejšej zimy, kedy úplne nahradí bežné kúrenie. Pri extrémne nízkych vonkajších teplotách (nižších, než uvádza výrobca ako optimálne na efektívny chod klimatizácie), možno stále klimatizáciu využiť na rýchly ohrev interiéru.

 

Ponúkame komplexné služby a riešenia pre každého po celom území Slovenska.
DeKERT to je Dezinfekcia, Klimatizácie, Eco, Rekuperácia, Tepelné čerpadla.

 DeKERT Bratislava (BA, NR, TT, TN, ZA)  DeKERT stred (BB, ZV, RS, RA)  DeKERT Tatry (PP, SP, KK, LM)  Košice  Košice okolie  Prešov  Prešov okolie